söndag 4 juli 2010

Flädermoussetårta



Idag har jag bakat en tårta! Dels för jag tycker att det lät så gott när jag läste receptet och dels till min mamma som varit här några dagar och varit hos barnen när vi jobbat. Hon har åkt hem idag men innan jag skjussade henne till tåget åt vi flädermoussetårta i trädgården.

Här kommer receptet. Enkelt och gott men tar lite tid och blir nog snyggare och snyggare ju mer man tränar.
* Jag gjorde en glutenfri variant och bytte ut vetemjölet mot knappt 3 dl glutenfritt mjöl samt hoppade över sötmandeln då jag glömde köpa det ;-).


Flädermoussetårta

Tårtbotten
50 gram smör, rumsvarmt
2 dl råflorsocker alt. strösocker
2 ägg
* 200 gram vetemjöl (drygt 3 dl) eller 100 gram vetemjöl (drygt 1,5 dl)och 100 gram
sötmandel, mald
2 tsk bakpulver
1 dl kolsyrat vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med avtagbar botten, och bröa den med pofiber alt. mjöl. Rör smör och socker mjukt i en bunke. Vispa sedan ned äggen, ett i taget. Blanda mjöl och mald mandel med bakpulver, och vänd sedan ned detta i äggvispet tillsammans med det kolsyrade vattnet.
Bred ut smeten i formen, och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt den svalna, och gärna vila övertäckt ett par timmar, eller över natten.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
25 gram florsocker (cirka 0,5 dl)
2 gelatinblad, generöst blötlagda
3 dl vispgrädde
Blanda äggulorna och flädersaften i en kastrull. Värm sedan blandningen mycket försiktigt, under omrörning. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen, och rör så att de helt löses upp. Låt sedan blandningen svalna fullständigt i rumstemperatur.
Vispa grädden riktigt fluffig, men inte för fast. Vänd sedan försiktigt ned grädden i flädersmeten.

Halloncurd
500 gram frysta hallon
2 msk citronsaft
0,5 dl råsocker alt. strösocker
100 gram smör
2 ägg
Låt hallonen tina ordentligt. Häll av en deciliter vätska från hallonen. Koka upp hallon, citronsaft och socker, och låt småputtra under lock i uppemot tjugo minuter. Sila sedan av hallonen genom en finmaskig sil; pressa ut allt, tills i stort sett enbart kärnor återstår. Hetta upp hallonsmeten med smöret, och rör runt så att det smälter och blandar sig helt. Vispa upp äggen separat (eventuellt tillsammans med en extra gula), drag kastrullen från plattan, och häll sedan ned äggvispet under flitig omrörning. Värm på alltsamman under fortsatt omrörning. Tillsätt avslutningsvis den evntuella teskeden potatismjöl, utrörd i lite vatten, och värm på curden till första bubblan.
Häll upp curden i en väl rengjord glasburk. Låt den svalna, och förvara den sedan i kylskåp.

Hallongelé
1 dl avrunnen saft från tinade hallon
1 gelatinblad, generöst blötlagt
Värm saften, och smält ned det blötlagda gelatinbladet. Låt vätskan svalna några timmar tills dess att den börjar tjockna.

Tårtmontering:Dela tårtbotten i två lika tjocka delar. Lägg tillbaka den nedre delen på formens botten. Bred på cirka 1,5 dl halloncurd, lägg på den övre botten, och sätt sedan fast sidan på formen. Bred därefter ut flädermoussen över tårtbotten. Försök att få ytan så slät det bara går. Ett tips är att låta tårtan stå och stelna någon halvtimma i kylskåp, och att därefter återigen gå över den med slickepott för att släta till ytan.
Skeda sedan försiktigt över gelén; försök att få den att täcka så bra det går. Förvara tårtan i kylskåp någon timme eller två innan den ska serveras.
Jag dekorerade tårtan med citronmeliss.
"receptet kommer från smaskens.nu"

//Lillan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar