torsdag 6 januari 2011

Älskade vampyr av Ami Skånberg Dahlstedt


I samband med Internationella diabetesdagen kom boken: Älskade vampyr om livet med ett barn med diabetes typ 1.
Om den boken hade funnits för precis 7 år sedan då vår Elin 3 år fick diagnos: diabetes typ 1! Jag vet att jag många gånger tänkt att det finns så mycket praktisk hjälp och hjälpmedel omkring egenvården men inget som tar hand om känslorna. I denna bok beskriver Ami Skånberg Dahlstedt om hur det var när hennes son Egil 2,5 år fick sin diagnos. Jag har räknat ut att det var ca 6 månader före Elin, så tidsmässigt var vi där samtidigt.
Ami skriver så igenkännande om känslorna och vardagen med vampyren (blodsockermätaren), insulin, mat och det sökande efter kunskap som det innebär. En inblick i hur det kan gå till när syskon, släkt, vänner, skol- och vårdpersonal, grannar mfl tvingas förhålla sig till den nya situationen - som väldigt många saknar kunskap om. Hennes bok ger även hopp om att det är möjligt att leva på samma vilkor trots diabetes!
Jag rekommenderar alla att läsa denna bok som på ett eller annat sätt har ett barn med diabetes i sin närhet, släktingar, vänner, skolpersonal mfl.
Vi behöver även förmedla och sprida kunskap om diabetes och få in mer pengar till forskning! SMS:a gärna HOPP till 72929 så skänker du 50 kr till barndiabetesfonden.

//Lillan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar